Kroon- en brugwerk

Waarom een kroon of brug?

Kronen en bruggen zijn bedoeld als duurzame vervanging voor tanden en kiezen. Ze benaderen de oorspronkelijke vorm en functie zo goed mogelijk. Een kroon is een soort kapje dat over de tand of kies wordt geplaatst. Er wordt gekozen voor een kroon als een tand of kies verzwakt is door bijvoorbeeld een afgebroken vulling of een wortelkanaalbehandeling. Een kroon maakt de tand of kies sterker, en wordt ook esthetisch verbeterd. Een brug wordt gekozen als er een of meer tanden of kiezen ontbreken. Een brug bestaat vaak uit 2 kronen waar de ontbrekende tand of kies tussen is gemaakt.

Waarvan worden kronen en bruggen gemaakt?

Porselein is een esthetisch bijzonder fraai materiaal en oogt vrijwel als een gewone kies of tand. Porselein kan in iedere tandkleur gemaakt worden.

Metaal (zoals goud) wordt ook vaak voor kronen en bruggen gebruikt. Het is bijzonder sterk en slijtvast, maar omdat het esthetisch wat minder fraai is, wordt het vooral voor de kiezen gebruikt.

Een combinatie van metaal en porselein wordt tegenwoordig vaak gebruikt. De kern bestaat dan uit metaal en de kap is van porselein, zodat een esthetisch fraaie en sterke kroon of brug wordt gemaakt.

De tandarts zal vooraf het behandelplan en de begroting met u bespreken bij ons op de praktijk.